małe pytanko :)
dorotka5: Mamy dane równanie kwadratowe z parametrem m∊R
i mamy określić dla jakich wartości parametru m równanie ma dwa pierwiastki dodatnie
to założenia wyglądają następująco:
Δ>0
x1*x2 > 0
x1+x2 >0
A jeżeli mamy określić dla jakich wartości parametru m równanie ma dwa różne pierwiastki
dodatnie to założenia wyglądaja tak samo ?
16 paź 23:50
Piotr:
jesli rozrozniamy dwa pierwiastki a dwa rozne pierwistki :
2 pierwiastki Δ≥0
2 rozne pierwiastki Δ>0
16 paź 23:57
Dorotka5: Dziekuje
17 paź 00:00
dorotka5: a jeszcze co do tego tematu mam jedno pytanie

mam równanie:
(2m+1)x
2 − (m+3)x + 2m+1
i mam określić dla jakich wartości parametru m równanie ma dwa rożne pierwiastki dodatnie
i w założeniu
x
1*x
2 > 0
wychodzi mi że 1>0 i jak wiadomo to prawda, więc wystarczy tu napisać że m∊R
17 paź 00:11
Basia:
za mało
1. 2m+1≠0
2. Δ > 0
3. x1*x2>0 i x1+x2>0
17 paź 00:15
Piotr:
i brak rownania
17 paź 00:21
dorotka5: tak, tylko chodziło mi o to jedno założenie czy z x
1x
2 > 0
czyli 1> 0 to rozwiązanie wyłącznie do tego założenia wynosi m∊R
czy m∊R\{−
12}

a co do założenia :
x
1+x
2>0
nie wiem czy poprawnie to zapisałam, tam powinno być
czy
| m+3 | |
| >0  |
| 2m+1 | |
17 paź 00:25
Piotr:
a widzisz pomyslalas

1) m∊R\{−
12}
2) a ile wynosi b ?
17 paź 00:30
dorotka5: b=m+3
zatem −b= − m − 3
jeszcze raz dziękuję bardzo za pomoc
17 paź 00:33
Piotr:
źle.
b= −(m+3)
17 paź 00:37
Piotr:
a to jest wszystko co przy x2
b wszystko co przy x
17 paź 00:39