ciąg
ala: W sadzie wycięto 4 drzewa. w każdym następnym roku liczba wycinanych drzew wzrastała wg ciągu
geometrycznego. w sumie wycięto 124 drzewa a w ostatnim roku 64 drzewa. oblicz ile lat zajęło
wycięcie 124 drzew.
proszę o wzory jakie stosujecie
11 maj 15:12
tim: a
1 = 4
a
n = a
1 * q
n − 1 = 64
| | 1 − qn | |
Sn = a1 * |
| = 124 |
| | 1 − q | |
11 maj 15:22
ala: a można jeszcze rozwiązanie

11 maj 15:40
tim: Już
11 maj 15:45
tim: a
1 = 4
a
1 * q
n−1 = 64
4 * q
n−1 = 64 /:4
| | 1 − qn | |
4 * |
| = 124 /:4 |
| | 1 − q | |
q
n−1 = 16
| 1 − qn | |
| = 31 /* (1 − q) |
| 1 − q | |
q
n−1 = 16
1 − q
n = 31(1 − q)
q
n−1 = 16
− q
n = 30 − 31q
31q − q
n = 30
q(31 − q
n − 1) = 30
q(31 − 16) = 30
q = 2
Podstawiasz do równania i liczysz n
11 maj 15:48
ala: nie rozumiem 3 linijki od dołu. Dlaczego zamiast q
n jest q
n−1?
11 maj 15:58