maturalne
kamil: Pan Alojzy postanowił co miesiąc odkładać pewną sumę pieniędzy. W pierwszym miesiącu odłożył
100 zł, a w każdym następnym odkładał o 5% więcej niż w poprzednim. Razem z panem Alojzym
oszczędzanie rozpoczęła jego małżonka, przy czym odłożyła ona w pierwszym miesiącu 110 zł, a w
każdym następnym odkładała o 3% więcej, niż w poprzednim. Oblicz, która z tych dwóch osób
zaoszczędzi więcej pieniędzy po roku oszczędzania.
11 maj 14:08
Squall: pomagam
11 maj 14:10
M.: uprzedziłeś mnie
11 maj 14:13
M.: napisze tylko ze pan Alojzy bo sie powstrzymac nie moge
11 maj 14:13
Squall: a
1=100
r=0,05*100=5
a
12=a
1+11r=100+55=155
| | a1+a12 | | 100+155 | |
S12= |
| *12= |
| *12=255*6=1530 |
| | 2 | | 2 | |
b
1=110
r=0,03*110=3,3
b
12=a
1+11r=110+36,3=146,3
| | a1+a12 | | 110+146,3 | |
S12= |
| *12= |
| *12=256,3*6=1537,8 |
| | 2 | | 2 | |
Odp. Więcej zaoszczędzi żona pana Alojzego
11 maj 14:17
Squall: Mógłby ktoś sprawdzić, czy się nie rąbnąłem w obliczeniach
11 maj 14:22
M.: oj no... pomylilo mi sie hehe. zazwyczaj w takich zadaniach zaoszczedza wiecej ta osoba po
ktorej wydawaloby sie ze zaoszczedzi mniej
11 maj 14:22
Krzysiek: y, nie? Pana Alojzy ma tak, że a1=100,a2=100+(0,05*100), a3=a2+(0,05*a2), a nie po prostu
za każdym razem o 5 zł więcej.
11 maj 14:23
kamil: ale to nie jest chyba ciag arytmetyczny, bo r nie jest stale

pisze o 5% wiecej w kazdym
miesiacu niz w poprzednim
11 maj 14:26
M.: hm... ja tez sie nacielam i rozwiazalam jak squall... Krzysiek ma racje
11 maj 14:28
Squall: No to przecież tak liczyłem, Krzysiek
11 maj 14:28
Krzysiek: 100*1,05(12)=100*1,79585633=179,5856
110*1,03(12)=110*1,42576089=125,6834
tym sposobem obliczyłem chyba sumę pieniędzy odłożoną w 12. miesiącu
11 maj 14:29
Squall: aaa...mój błąd
11 maj 14:29
Krzysiek: tam ma być 1,0512 i 1,0312
11 maj 14:30
M.: a czemu tam jest do 12 jak we wzorze jest qn−1
11 maj 14:31
Krzysiek: no, rzeczywiście chyba coś mi się pomyliło.
11 maj 14:34
v:

f
11 maj 14:40
kamil: ponawiam problem z zadaniem
11 maj 19:10
kamil: ponawiam problem z zadaniem
11 maj 19:50
Bogdan:
Alojzy: 100 * 1,0512 =
żona Alojzego: 110 * 1,0312 =
11 maj 19:56
Krzysiek: Bogdan, ale jeśli potęgujemy do 12, to znaczy, że liczymy 13 miesiąc.
100−pierwszy
100*1,05−drugi
100*1,052−trzeci, więc analogicznie 12 potęga oznacza 13 miesiąc.
11 maj 19:59
kamil: ale to jest bledne

z tresci zadania wynika ze w 1 miesiacu wplacil 100zl w drugim 5% wiecej
niz wczesniej czyli 105zl czyli w 2 miesiace mial juz 205 tj wiecej niz wynika z twojego
rozumowania Bogdanie
11 maj 20:06
Krzysiek: rozumowanie jest dobre, tylko trzeba dać do potęgi 11. Chodzi o to, że wtedy obliczymy ile
wyniosła ostatnia kwota pieniędzy jaką zbierał Alojzy i skoro ta wychodzi większa niż jego
małżonce, to oczywistym jest, że przez cały okres zebrał więcej pieniędzy(bo tyle samo razy
kumulowali pieniądze), nie trzeba nawet liczyć sumy.
11 maj 20:14
kamil: tylko ze poczatkowe sumy sa wieksze przy malzonce. nie trzeba brac tego pod uwage/?
11 maj 20:19
Darek: to cza z sumy

z sumy na ciag geometryczny, gdzie mamy 11 wyrazow (bo chyba 1szego nie liczy sie, tez nie
jestem pewny

), a
1 to 100 (u Pana) i 110 u Pani
i q to 21/20 u Pana i 103/100 u Pani ^^
11 maj 20:19
kamil: ale q nie jest stale, bo 5% ze stu jest czym innym niz 5% ze 105
11 maj 20:21
Darek: q jest stale

a sie zmienia
a
1=a
1 ^^
a
2=a
1 * q
a
3=a
2 * q
q jest stale, to wyrazy wczesniejsze sie zmieniaja
11 maj 20:26
Bogdan:
A jeśli lokujemy w banku 100 zł na 12 lat i roczna stopa procentowa wynosi 5%,
to jaką kwotę będziemy mieli po 12 latach przy rocznej kapitalizacji?
Czy znacie wzór na obliczanie lokat bankowych?
11 maj 20:36
11 maj 20:37
Bogdan:
I nie 13 miesięcy tylko 12, bo pierwsza wpłata następuje z początkiem pierwszego miesiąca,
druga z początkiem drugiego miesiąca, itd, dwunasta wpłata następuje z początkiem
dwunastego miesiąca.
Wszystkie wpłaty następują z początkiem miesiąca, a nie z końcem miesiąca.
11 maj 20:44
Bogdan:
Podałem rozwiązanie dla jednej wpłaty, a nie wpłat co miesiąc.
Pierwsze 100 zł jest na lokacie 12 miesięcy, następne jest 11 miesięcy itd.
11 maj 20:47
Bogdan:
Ostatecznie, jeśli mamy oprocentowanie wpłat w wysokości p%, stałe cykliczne
wpłaty w kwocie K zł oraz n okresów rozliczeniowych, to kwota końcowa K
K wyraża się
wzorem:
| | 100 | | p | |
KK = K * ( |
| + 1) * [ (1 + |
| )n − 1] |
| | p | | 100 | |
Ten wzór należy zastosować w tym zadaniu.
11 maj 20:51
kamil: ok. moglbys Bogdanie powiedziec skad znasz ten wzor? a jesli sam o wyprowadziles to jak? wiem
ze zaczyna to byc troche nudne ale chcialbym to dobrze zrozumiec
11 maj 20:55
Bogdan:
Mamy 12 okresów rozliczeniowych, czyli n = 12.
Dla pana Alojzego p = 5 i K = 100, dla jego żony p = 3 i K = 110.
| | 100 | |
Alojzy: KK = 100 * ( |
| + 1)(1,0512 − 1) = 1671,30 zł. |
| | 5 | |
| | 100 | |
Żona Alojzego: KK = 110 * ( |
| + 1)(1,0312 − 1) = 1607,96 zł |
| | 3 | |
11 maj 21:05
Bogdan:
Jeśli w okresie rozliczeniowym kapitalizacja następuje m razy, to kwota końcowa wyraża się
wzorem:
| | 100m | | p | |
KK = K * ( |
| + 1) * [(1 + |
| )mn − 1] |
| | p | | 100m | |
11 maj 21:08
M.: przy tych ciagach zawsze jest taki problem....
11 maj 21:09
M.: ja bym pewnie obliczala do potegi 11...
11 maj 21:11
Bogdan:
Kilka dni temu na tym forum rozpatrywane było podobne zagadnienie. Ktoś wpłacał
z początkiem każdego roku tę samą kwotę K na lokatę o rocznym oprocentowaniu p%,
przy czym kapitalizacja odsetek była kwartalna (m = 4). Należało podać kwotę lokaty po
n latach. Wtedy na potrzeby omawianego zagadnienia wyprowadziłem podany wzór
korzystając z własności ciągu geometrycznego. Wyprowadzenie jest dość żmudne.
Myślę, że wzór jest znany osobom zajmującym się zagadnieniami finansowymi.
11 maj 21:14
M.: a taki wzorek mam zapisany w ten sposob K
k=K
p(1+
p100)
n
n liczba miesiecy lub lat a p to procent

11 maj 21:18
Bogdan:
Wyobraźmy sobie następującą sytuację:
| | p | |
1 stycznia wpłacamy K zł na 12 miesięcy na p%, K12 = K * (1 + |
| )12 |
| | 100 | |
| | p | |
1 lutego wpłacamy K zł na 11 miesięcy na p%, K11 = K * (1 + |
| )11, |
| | 100 | |
....
| | p | |
1 grudnia wpłacamy K zł na 1 miesiąc na p%, K1 = K * (1 + |
| )1 |
| | 100 | |
Dodajemy otrzymane kwoty: K
12 + K
11 + ... + K
1 = proszę spróbować dokonczyć.
11 maj 21:19
Bogdan:
M − wzór, który podałaś dotyczy prostej sytuacji, wpłata jest jedna = KP, jest
n okresów rozliczeniowych, kapitalizacja następuje raz − na końcu każdego okresu
rozliczeniowego.
11 maj 21:22
Bogdan:
Jeszcze raz to zadanie. policzmy na "piechotę". Wszystkie poprzednie rozważania nie
były zgodne z warunkami zadania, ponieważ żadna wpłata nie procentowała, natomiast
każda wpłata była wyższa o pewien procent od poprzedniej.
Alojzy żona A
0 100,00 zł 110,00 zł
1 105,00 zł 113,30 zł
2 110,25 zł 116,70 zł
3 115,76 zł 120,20 zł
4 121,55 zł 123,81 zł
5 127,63 zł 127,52 zł
6 134,01 zł 131,35 zł
7 140,71 zł 135,29 zł
8 147,75 zł 139,34 zł
9 155,13 zł 143,53 zł
10 162,89 zł 147,83 zł
11 171,03 zł 152,27 zł
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1 591,71 zł 1 561,12 zł
11 maj 22:07
M.: to ja na maturze chyba najpierw policze na piechote a potem sprawdze ktorym wzorem mi wyjdzie
to samo

12 maj 09:57
Bart: a nie jest to czasem zwykły ciąg geometryczny?
a1 = 100 zł
a2 = a1 x 1,05
a3 = a2 x 1,05 = a,1 x1,05 x 1,05 = a1 x 1,052
an = a1 x q n−1
wzór na sumę jest w karcie wzorów.
Mylące zadanie, bo są oszczędności i procenty, a okazało się łatwe. Szkoda, że sam na to nie
wpadłem..
15 maj 08:56
Bogdan:
Dzień dobry.
Tak, każdy z ciągów jest geometryczny.
| | 1,0512 − 1 | |
Alojzy: a1 = 100, q = 1,05, n = 12, SA12 = 100 * |
| = 1591,71. |
| | 1,05 − 1 | |
| | 1,0312 − 1 | |
Żona A: b1 = 110, q = 1,03, n = 12, SZ12 = 110 * |
| = 1561,12 |
| | 1,03 − 1 | |
15 maj 10:19
Bart: dodam jeszcze, że jeśli dysponujemy tylko prostym kalkulatorem nie musimy obliczać tych kwot,
wystarczy podzielić jeden zapis sumy przez drugi, lub odjąć. S1/S2 > 1, s1 > s2. S1 − S2 > 0,
to s1 > s2. Tak chyba łatwiej?
15 maj 11:30
Bogdan:
Tak jest Bart, bo polecenie w zadaniu jest takie: "Oblicz, która z tych dwóch osób
zaoszczędzi więcej pieniędzy po roku oszczędzania". Polecenie nie mówi o podaniu kwot,
a dotyczy wskazania osoby, która będzie miała wyższą kwotę.
15 maj 13:11