11 maj 13:41
kamil:
x3y=−xy3
x3y+xy3=0
xy(x2+y2)=0 wtedy gdy 1) xy=0 lub 2) (x2+y2)
1) xy=0 wtdey gdy x=0 lub y=0
2)x2+y2=0 czyli x2=−y2 sprzeczne bo a kwadraty
11 maj 13:44
Bogdan:
Jeśli x2 + y2 = 0 to x = 0 i y = 0, nie ma sprzeczności w tym przypadku
11 maj 13:56
kamil: faktycznie tego nie zauwazylem. dzieki Bogdanie. ty to masz glowe ze tak powiem
11 maj 13:58
Bogdan:
Każdy ma głowę
11 maj 14:00
Krzysiek: czyli jedynym punktem spełniającym ten warunek jest (0,0)?
11 maj 14:09
Bogdan:
Nie, nie jest to jedyne rozwiązanie.
11 maj 14:13
Bogdan:
Np. punkt (17, 0)
x = 17, y = 0
x3y = −xy3 ⇒ 173 * 0 = −17 * 03
albo punkt (0, 5)
x = 0, y = 5
x3y = −xy3 ⇒ 03 * 5 = − 0 * 53
itd.
Sam wcześniej stwierdziłeś, że x = 0 lub y = 0
11 maj 14:22
kamil: czyli wykres rozwiazan pokrywa sie z osiami Ox i Oy
11 maj 14:27
BigMax: Czy rozwiązaniem zadania 1 z w/w strony jest przedział x∊<−5,−1> ?
11 maj 14:29
kamil: tak big max
11 maj 14:44
Bogdan:
kamil − tak, z tym, że nie wykres rozwiązań, a zbiór rozwiązań.
BigMax − tak.
11 maj 14:55
Krzysiek: a podpunkt b)? ja nie mam idei, bo skoro ma nie przechodzićprzez osie, czyli wykres musi
wyglądać tak jak zwykła nieprzesunięta hiperbola, no ale jak sobie z tym poradzić skoro tam +1
w liczniku i −4 w mianowniku jest?
11 maj 15:01
Bogdan:
Ad. punktu b.
| | (a + 1)x + 1 | |
f(x) = |
| |
| | bx + b − 4 | |
Jeśli hiperbola nie ma punktów wspólnych z osiami układu współrzędnych, to
a = −1 i b = 4, wtedy:
11 maj 15:39