wyznaczanie zbiorów
Klaudiaaa: cześć. mam problem z zadaniem: wyznaczyć zbiór B= x: 3log1/2 (x2−5x+7) <1
ten logarytm u góry jest przy podstawie 1/2 a to w nawiasie to wykładnik b.
16 paź 23:17
sushi_gg6397228:
1=30
i juz nie ma podstaw
potem 0=log1/2 1
i juz nie ma logrytmow
16 paź 23:26
Mila:
Dziedzina:
x2−5x+7>0
Δ=25−28<0 zatem dla każdego x∊R x2−5x+7>0
1=30
log{1/2)(x2−5x+7)<0⇔
log1/2(x2−5x+7)<log1/21⇔
x2−5x+7>1
x2−5x+6>0
Δ=1
x1=... x2= dokończ
16 paź 23:30
Klaudiaaa: dziękiii
16 paź 23:53
Mila:
16 paź 23:57