matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz granice ciągu
zosia:
a
n
= n*ln (
n+1
n
)
11 maj 13:32
Bogdan:
n + 1
1
lim a
n
= lim (n*ln
) = lim ln(1 +
)
n
= lim lne = lim1 = 1
n
n
Wszędzie pod lim trzeba wstawić n→
∞
11 maj 13:39
zosia:
dzięki
11 maj 17:48