wariacje
anulaa: Na peronie czekają na pociąg cztery osoby, które oznaczymy literami A, B, C, D. Podjechał skład
złożony z siedmiu wagonów. Na ile sposobów osoby te mogą:
−zająć miejsca tylko w dwóch wagonach?
16 paź 22:49
wmboczek: 24*C(7,2)
16 paź 23:06
Basia:
| | | |
wybieram 2 wagony z 7 czyli | |
| | |
każdej z 4 osób przyporządkowuję jeden z 2 wagonów czyli 2
4
odrzucam 2 możliwości (wszyscy wsiedli do w1, wszyscy wsiedli do w2)
i z reguły mnożenia mam
dokończ rachunki
16 paź 23:07
anulaa: coś źle obliczyłam bo wyszło
z silni 21
a później 21 * 254 = 5334
odp jest inna
16 paź 23:14
anulaa: znaczy się z symbolu newtona [ potem z silni ]

coś źle obliczyłam/ma ktoś inny pomysł?
16 paź 23:20
Eta:
24−2= 16−2=14
21*14=......
16 paź 23:22
Basia:
| 7! | | 6*7 | |
| *2*(8−1) = |
| *2*7 = 6*7*6 = 36*7 = 252 |
| 2!*5! | | 2 | |
16 paź 23:22
gigi: Basia ale nie odrzuciłaś możliwości ze 3 osoby będą w jednym wagonie.
pierwsza osoba wybiera z 2 wagonów, druga z dwoch, trzecia z jednego czwarta z jednego
mamy więc 2*2*1*1=4
16 paź 23:22
Mila: 21*14
16 paź 23:22
Basia:
tfu, tfu
= 6*7*7 = 6*49 = 294
16 paź 23:23
gigi: (6*7)/2 * 4 = 84 na moje
16 paź 23:24
Eta:
Basia zmęczona jesteś?
...= 6*7*7 = 294
16 paź 23:24
anulaa: yy.. 14

zgadza się.
dziękować
16 paź 23:25
Basia:
gigi a niby czemu mają nie być ? ktoś Ci tak kazał ?
a reszta zupełnie nie trzyma się kupy
16 paź 23:30
Basia:
witaj Eto
trochę tak, ale to była najpierw literówka (6 i 7 blisko), a potem już pomnożyłam to co
napisałam
16 paź 23:31
gigi: Basia:
ech, zle przeczytalem tresc zadania. Zrozumialem,ze w wagonach ma byc po 2 osoby. Chyba czas
juz spac
16 paź 23:34
Eta:
Wiem, wiem

Ja już powoli będę się zmywać, bo już na oczy nie widzę
( pewnie od wysypu różnokolorowych reklam .....

Miłych snów
16 paź 23:35
Basia: Dobranocka
16 paź 23:41