Rozwiąż równanie
wilczy: √3x+1−√x−1=2
16 paź 22:49
wilczy: jak to rozkminić?
16 paź 22:53
wilczy: ej no, nie pomożecie?
16 paź 23:02
ZKS:
Napisz dziedzinę tego równania.
16 paź 23:05
Godzio:
Podaj założenia ...
16 paź 23:05
wilczy: 3x−1≥0 i x−1≥0 ⇒ x≥13 i x≥1
16 paź 23:08
wilczy: ale bardziej mi chodzi o to jak się pozbyć pierwiastków?
16 paź 23:11
Godzio:
Podnieś 2 razy do kwadratu
16 paź 23:11
zonk: podnieść obie strony równania do potęgi?
16 paź 23:11
wilczy: no ale chyba cały czas 1 pierwiastek sobie zostaje

?
16 paź 23:14
Godzio:
√x +
√y = a /
2
x + 2
√xy + y = a
2
2
√xy = a
2 − x − y /
2
4xy = a
4 + x
2 + y
2 − 2a
2x − 2a
2y + 2xy
i już nie ma
16 paź 23:20
zonk: ..=3x+1−x−1=4
16 paź 23:22
zonk: aj,,,żle
16 paź 23:22
wilczy: Aaaaa no tak

dziękuje bardzo
16 paź 23:29