oblicz x
Tomek: √5x+7−√3x+1=√x+3
ile wynosi x?
jak to wykonac?
16 paź 22:04
ICSP: Czekam aż napiszesz mi ile wynosi dziedzina tego równania
16 paź 22:08
fortuna: dokladnie, najpierw wyznaczamy dziedzine

a pozniej podnosimy obustronnie do kwadratu

itd
16 paź 22:10
ICSP: Nie można tego od razu podnieść do kwadratu
16 paź 22:11
Tomek: | | 1 | |
Df=( |
| ,+nieskonczonosci) |
| | 3 | |
16 paź 22:13
Tomek: tam jest minus!
16 paź 22:13
ICSP:
16 paź 22:13
ICSP: podam ci warunki do dziedziny :
1o 5x + 7 ≥ 0
2o 3x+1 ≥ 0
3o x+3 ≥ 0
16 paź 22:17
Tomek: ale co dalej?
16 paź 22:21
Tomek: ?
16 paź 22:28
ICSP: po co ruszać dalej jak masz źle ustaloną dziedzinę
teraz będziemy rozwiązywać to równanie bazując na dwóch podstawowych faktach:
1
o Pierwiastek przyjmuje tylko wartości dodatnie
2
o Kiedy podnosimy dwie liczby do kwadratu i sprawdzamy czy są równe to muszą to być liczby
tego samego znaku
Tak więc:
równanie :
√5x+7 −
√3x+1 =
√x+3
po prawej stronie mam wartość dodatnią
po lewej mamy różnice dwóch wartości ujemnych (może się zdarzyć że będzie ona wartością ujemną
więc przerzucamy
√3x+1 aby uniknąć tego problemu)
√5x+7 =
√x+3 +
√3x+1
teraz mamy że obie strony są dodatnie wiec możemy podnieść do kwadratu i po wykonaniu wszelkich
działań otrzymamy :
x+3 = 2
√(x+3)(3x+1)
dochodzi założenie że x ≥ −3 (ale możemy je pominąć gdyż jest już zawarte w dziedzinie. Obie
strony są dodatnie wiec znów podnosimy do kwadratu :
(x+3)
2 = (x+3)(12x+4)
(x+3)
2 − (x+3)(12x+4) = 0
(x+3)(x+3 − 12x − 4) = 0
(x+3)(12x + 1) = 0
| | 1 | |
pierwsze nie należy do dziedziny więc zostaje tylko odp x = − |
| |
| | 11 | |
16 paź 22:28
Tomek: x≥−7/5
x≥−1/3
x≥−3
16 paź 22:30
ICSP: no i jak zwykle musiał się wkraść błąd

wartości dodatnich nie ujemnych
16 paź 22:34