maturalne
kamil: Wielomiany f(x ) i g (x ) spełniają warunki f(x ) = 2x2 − x + 5 i f(g (x)) = 2x2 + 5x + 8
. Wyznacz wzór wielomianu g (x) .
11 maj 13:21
Bogdan:
g(x) = ax + b
f(g(x)) = 2(ax + b)
2 − (ax + b) + 5 = 2a
2x
2 + 4abx + 2b
2 − ax − b + 5 =
= 2a
2x
2 + (4ab − a)x + (2b
2 − b + 5)
2a
2 = 2 ⇒ a
2 = 1 ⇒ a = 1 lub a = −1
4ab − a = 5
| | 3 | |
dla a = 1: 4b = 6 ⇒ b = |
| |
| | 2 | |
dla a = −1: −4b = 4 ⇒ b = −1
| | 3 | |
g(x) = x + |
| lub g(x) = −x − 1 |
| | 2 | |
11 maj 13:53
kamil: dzieki Bogdanie. po raz kolejny powtorze ze ty to masz glowe
11 maj 14:51
Franek: a dlaczego wzor funkcji g jest okreslony wzorem funkcji liniowej?
11 maj 19:09
Bart: Franek, bo jeśli byłby określony wzorem funkcji kwadratowej lub wyższej, otrzymalibyśmy w
przypadku f(g(x)) wielomian stopnia wyższego niż 2.
15 maj 08:57