tożsamości wektorowe
Runi: Proszę udowodnić następujące tożsamości
(a) a [(a + b + c) x (a + b)] = −a (b x c)
(b) (a + 2b − c) [(a − b) x (a − b − c)] = 3a (b x c)
x−iloczyn wektorowy
16 paź 21:57
Runi: Proszę o pomoc
16 paź 22:01
Runi: Jeśli ktoś mógłby pomóc, byłamym wdzięczna
16 paź 22:19
AC:
a)
a[axa + bxa + cxa + axb + bxb + cxb] =
= a(cxa) + a(cxb) = −a(bxc)
b)
(a +2b − c) [ (a −b)x(a−b) − (a −b)xc] =
= −(a +2b − c)(a −b)xc = −(a +2b − c)(axc) + (a +2b − c)(bxc)=
= −2b(axc) + a(bxc) = −2a(cxb) + a(bxc) = 2a(bxc) + a(bxc) = 3a(bxc)
16 paź 23:35