zadanie
Ja: Proszę9 o pomoc przy tym zadanku

Zad 2. Rozwiąż równanie:
a) sinx(sinx−1\2)=0
b) sinx+1=2cos
2x
c) tg(x−π\2)=√3
d) 1\cosx + cosx= cos
2x+1
16 paź 21:43
ICSP: a) przyrównaj każdy nawias do 0
b) sinx + 1 = 2(1 − sin2x)
sinx + 1 = 2 − 2sin2x
2sin2x + sinx − 1 = 0
t = sinx , t ∊ <−1;1>
t2 + t − 1 = 0
rozwiaz to równanie kwadratowe i podaj odp.
c) dla jakiego argumentu kata tg przyjmuje wartość √3 ?
d) najpierw dziedzina a później przemnóż przez cosx
16 paź 21:46
Ja: do c) tg 60 st. =√3 ale nie bardzo rozumiem o mi to daje?
d) nadal nie rozumiem jak to zrobic:(
16 paź 22:01
ICSP: jak to co Ci to daje ?
| | π | | π | |
tg(x − |
| ) = tg |
| + kπ ; k ∊ C |
| | 2 | | 3 | |
zatem :
| | π | | π | |
x − |
| = |
| + kπ ; k ∊ C |
| | 2 | | 3 | |
d) podstawię t = cosx przy założeniu t ∊ <−1;1>
teraz mam :
Jak się rozwiązuje takie równania to już na pewno wiesz.
16 paź 22:06
Ja: hmmm tego c) nie bardzo rozumiem ale dziekuję za rozwiązanie

a jesli chodzi o d) to: 1\t+t=t
2+1/ *t
1+t
2=t
3+t
1+t
2−t
3−t=0
(t
2+1)−t(t
2+1)=0
(t
2+1)(1−t)=0
| |
| t=1
|
t
2=−1 sprzeczne
wiec cosx=1
tak?
16 paź 22:21
ICSP:
16 paź 22:21
Ja: Dziękuję bardzo

Spokojnej nocy życzę

Pozdrawiam
16 paź 22:24