fale mechaniczne
Agnieszka: Na strunie gitarowej o długości x nie może powstac fala stojąca o długości:
a) 0.5 x
b) x
c) 2/3 x
d) 3x
e) 2x
wydaje mi się, że należy zastosowac zależnośc, że długośc struny to 0.5 długości fali
bardzo prosze o pomoc
16 paź 21:12
Agnieszka:
16 paź 21:20
Agnieszka: bardzooo prooosze
16 paź 21:21
Jakub: Na strunie musi się zmieścić całkowita wielokrotność ,,połówek'' długości fali λ rozchodzącej
się na strunie. Tak jest ze względu na to, że struna jest z dwóch stron zamocowana. Stąd wzór
| | λ | |
L = n* |
| (L − długość struny, n − dowolna liczba naturalna) |
| | 2 | |
Po przekształceniu
a) dla n = 4 masz λ = 0,5x
b) dla n = 2 masz λ = x
c) dla n = 3 masz λ = 2/3 x
d) nie istniej naturalne n, aby λ = 3x
e) dla n = 1 masz λ = 2x
16 paź 23:05