Podobieństwo
Kris_garg:

Mógł by ktoś pomóc w zadaniu:
A) uzasadnij że odcinki AM = MN = NC ?
B) trójkąt AEM = CNF ?
11 maj 12:57
Stan: △AME jest podobny △ DMC
więc:
CM = 2 AM
AC = CM + AM
AC = 3 AM
11 maj 13:21
Kris_garg: Dzięki za wyjasnienie podpunktu (a) a wie ktos jak wyjasnic podpunkt (b) ?
11 maj 15:00
Bogdan:
Czy w punkcie b chodzi o to, że pola tych trójkątów są równe?
11 maj 15:07
Kris_garg: tak
11 maj 15:14
Bogdan:
Jaką długość ma wysokość trójkąta AEM opuszczona na AE z punktu M?
Jaką długość ma wysokość trójkąta CNF opuszczona na CF z punktu N?
Po określeniu długości tych wysokości oblicz pola trójkątów AEM i CNF.
11 maj 15:42
Kris_garg: nie wiem czy o to chodzi :
P1= 1/2 *1/2a * 1/3b = 1/12ab
P2= 1/2 * 1/2b * 1/3a = 1/12ab
P1= P2
11 maj 15:52
Kris_garg:
11 maj 16:17
sylwia gdańsk: Bogdan pomozesz?
11 maj 16:22
Kris_garg: Ta długośc to jest 1/3 czy nie bo dalej nie wiem

czy tak moze byc
11 maj 16:25
Róża: hej potrzebuje pomocy wczoraj podałam zadanko czy ktoś mi pomoże?
12 maj 14:12
Róża 33: f(x) x+2 dla x<−1 ma być prosta
x2 − 1 ≤ dla x <1 parabola
2−x dla x≥ 1 prosta
na zaliczenie. mam problemy jestem niepełnosprawna mam niedowłady w rękę
szukam przyjaciół którzy by mi pomagali w matmie
to ma być narysowany wykres funkcji dziedzina
12 maj 22:38
Eta:

nie wiem czy dobrze odczytałam Twój zapis?
czy ma być tak?
x +2 dla x < −1
x
2 dla −1≤ x < 1
2 −x dla x ≥ 1
Ten czerwony wykres ,to wyklres tej całej funkcji.
dziedziną jest zbiór : x€R
zbiorem wartości jest: y€( −∞, 1> miejsca zerowe to: x = −1 x= 0 x= 1
12 maj 23:09
Eta:
Róża 33 ...... napisz mi ? ... czy taki miał być zapis tej funkcji?
12 maj 23:11
Kris_garg: o Eta jak juz jestes to moze tak byc bo dalej nie wiem
(Kris
garg: nie wiem czy o to chodzi :
P1= 1/2 *1/2a * 1/3b = 1/12ab P2= 1/2 * 1/2b * 1/3a = 1/12ab P1= P2 )
12 maj 23:12
12 maj 23:14
Eta: Tak, o to chodzi
12 maj 23:14
Kris_garg: 
a co z tym podobienstwem nie wiem czy tam moze byc ta 1/3
12 maj 23:15
Kris_garg:
12 maj 23:15
Kris_garg: Dzieki i dobranoc
12 maj 23:16
Eta:
12 maj 23:17
Róża 33: Witam cie Eta
chyba tak o to chodzi ale napisze jeszcze raz
f( x) x +2 dla x< −1 prosta
x 2 − 1≤ dla x< 1 parabola ( chodzi o x kwadrat)
2 −x dla x≥ 1 prosta
Dziekuje
13 maj 11:28
Róża 33: ↔
13 maj 11:34
♊: Tak − Eta dobrze odczytała twój zapis Różo
13 maj 11:38
Róża 33: czyli wszystko jest ok tak?
13 maj 12:40
Róża 33: jestem tu nowa i zielona a zależy mi na tym aby poznać tez i przyjaciół , którzy w razie czego
pomogą bo na innych to nie za bardzo mogę liczyć na innych.
Nie chciałabym być nachalna ,ale matma to u mnie po prostu noga i makabra
13 maj 12:45