3 cze 14:51
Jakub: Wentyl był na wysokości
h1 = 2r = 80cm
a teraz jest na wysokości h2 = r + 1/2r = 40+40*1/2 = 40+20=60cm
Zrób dobry rysunek to zobaczysz, że odległość od osi to połowa boku trójkąta
równobocznego, dlatego jest równa 20cm.
3 cze 14:58
gosia444: Byłabym wdzięczna gdyby Jakub dokładniej rozwiązał mi to zadanie. Z góry dziękuje

3 cze 16:06
Gosia 444: Proszę Jakuba o dokładniejsze rozwiązanie . Z góry dziękuje

!
3 cze 16:08
HNO: Byłoby miło, jakbyś podała, jakie zadanie...
3 cze 16:15
HNO: Dobra - z tego co patrzyłem, pan Jakub wytłumaczył najprościej jak się dało.
Więc poniższy opis do bólu pokazuje jak to zadanie ma być zrobione.
Postaram się to napisać niematematycznym językiem

Jak zapewne wiesz, promieniem koła nazywamy prostą ciągnącą się od samego środka koła do
krawędzi.
W tym zadaniu wysokością jest średnica. A średnica jest to najdłuższa prosta ciągnąca się
od końca jednego boku przez środek do drugiego boku.
Więc mamy:
s - średnica
r - promień
h - wysokość (gdy wentyl był na samej górze)
H - wysokośc (po tym jak koło obróciło się o 60stopni)
s = 2r = h
s = 80cm
Jako że koło się obróciło o 60stopni, wentyl jest na 2/3 poprzedniej wysokości:
H= 2/3h
H = 2/3 * 80
H = 60cm
I to by było na tyle.
Prościej się chyba nie da.
3 cze 16:23
HNO: Oczywiście najważniejszy w zadaniu jest rysunek. Reszta to pestka.
3 cze 16:26
Gosia 4444: Kłopot w tym że nie umiem zrobić rysunku. POMOCY


!
3 cze 20:07
Gosia4444: Byłabym wdzięczna gdyby pan słownie wytłumaczył mi co z czym trzeba połączyć,aby powstał
obpowiedni rysunek.
3 cze 20:14
Jakub: Wyobraź sobie koło rowerowe. Wentyl jest w największym punkcie. Następnie obracasz koło
(w dowolną stronę) i wentyl znajduje się niżej. No i dalej wprowadź te oznaczenia, które
są napisane wyżej.
3 cze 20:53
HNO: Umarłem...
4 cze 17:12