matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz pochodną.
Krzysiek:
x
4
(x
2
+1)
1/3
Mógłby mi to ktoś rozwiązać? Próbowałem ze wzoru:
u`*v−v`*u
v
2
oraz (f*g)`=f`*g+f*g` i nic. Wyznaczyłem u` = 4x
3
2x
oraz v` =
3(x
2
+1)
2/3
16 paź 20:31
Aga1.:
Pochodną licznika i mianownika dobrze obliczyłeś, więc podstaw do pierwszego wzoru.
17 paź 11:26