d
__std__call__: √−8−8i znam wzór na kolejne pierwiastki ale nie potrafię go zastosować w tym przypadku.
Proszę o pomoc, jak mam obliczyć moduł pierwiastka liczby zespolonej .
16 paź 20:30
Godzio:
w = 2
√2 *
√−1 −i
z = −1 − i
|z| =
√2
| | √2 | | 5 | |
cosφ = − |
| ⇒ φ = |
| π |
| | 2 | | 4 | |
| | 5π | | 5 | |
w1 = 2√2 * 4√2(cos |
| + sin |
| π) |
| | 8 | | 8 | |
w
2 − chyba będzie już wiadomo
16 paź 20:38
Godzio: Mała poprawka:
| | 5π | | 5π | |
w1 = 2√2 * 4√2 * (cos |
| + isin |
| ) |
| | 8 | | 8 | |
16 paź 20:38
__std__call__: Dzięki bardzo za pomoc Godzio

.
16 paź 21:04
Mila:

Interpretacja geometryczna ( ułatwia wyznaczenie φ)
z=−8−8i
16 paź 22:44