funkcje wymierne,
Ja: Czesc

Bardzo proszę o sprawdzenie zadanka i pomoc przy tym drugim

Zad 1.
Określ dziedzinę wyrażenia a nastepnie wykonaj dzialania i przedstaw wynik w jak najprostszej
postaci:
a)
3x
2\x+4 * x
2 − 16\x
2 + x
x+4 ≠0 x
2+x≠0 Dz=R\{−4,−1,0}
x≠−4 Δ=1 x≠−1 i x≠0
3x
2\x+4 * x
2−16\x
2+x= x(3x)\(x+4) *(x−4)(x+4)\x(x+1)=3x(x−4)\(x+1)=3x
2−12x\x+1→ (Δ=144, x=0
i x=4) →=3(x−0)(x−4)/x+1= 3x(x−4)\x+1
b)
2x−10\x
2+x−6 * x
2+2x−3\10x
2−2x
3
10x
2−2x
3≠0 x
2+x−6≠0 →Δ=25→ x≠−3 i x≠2
2x
2(5−x)≠0 ⇒ x≠0 i x≠5
Dz=R\{−3,0,−2,5}
2x−10\x
2+x−6 * x
2+2x−3\10x
2−2x
3= 2x−10\x
2+x−6 *
x
2+2x−3\−x
2(−10+2x)=x
2+2x−3\−x
4−x
3+6x
2 ⇒Δ=16→x=−3 i x=1⇒ = (x+3)(x−1)\x
2(−x
2−x+6)
⇒Δ=25→x=2 i x= −3 ⇒(x+3)(x−1)\−x
2(x−2)(x+3)
c)
5\x
2−9 * x−3\x+3
Dz={R\{−3,3}
5\x
2−9 *x−3\x+3= 5\(x−3)(x+3) *(x−3)\(x+3)= 5\(x+3)
2
Zad 2.
Rozwiąż równanie:
a) sinx(sinx−1\2)=0
b) sinx+1=2cos
2x
c) tg(x−π\2)=
√3
d) 1\cosx + cosx= cos
2x+1