pytanie
adaś:
2*770 = ?
mogę to mnożyć ?
16 paź 20:14
Eta:
Co chcesz mnożyć?
16 paź 20:17
Eta:
Kolejność działań znasz?
16 paź 20:18
Piotr:
chcialem cos napisac ale sie powstrzymalem

Witaj
Eta 
jaki bedzie wynik meczu ?
16 paź 20:19
Eta:
Witam
Piotr 
A wynik meczu? ........taki 2*7
70 =.......
adaś Ci zraz poda
16 paź 20:22
asdf: @Eta
Pomozesz w moim zadaniu?
16 paź 20:22
Piotr:

oby sie nie pomylil
16 paź 20:23
adaś:
Oblicz:
robię tak:
3
3=27
robię coś źle?
16 paź 20:29
Eta:
| (34)6 | | 324 | | 324 | |
| = |
| = |
| = 324−23= 31=3 |
| (33)5*(32)4 | | 315*38 | | 323 | |
16 paź 20:33
adaś: dzięki
16 paź 20:39
Eta:
adaś tak nie można!
Kolejność działań jest: najpierw potęgowanie, a dopiero później mnożenie!
16 paź 20:39
Krzysiek :
Adas . Spojrz na mianownik tego wyrazenia czyli 27
5* 9
4. Napisales tak ze to 243
9 Przeciez
potegi mozesz dodawac tylko wtedy jesli masz jednakowe podstawy −wzor a
n*a
m=a
n+m Masz tu
jednakowe postawy . Nie bo jest 27 i 9. Wiec nie dosc ze jeszce te podstawy pomnozyles to
jeszce dodales wykladniki . Nawet nie mozesz skorzystac z ewzoru a
n*b
n=(a*b)
n co
probowales robic bo masz rozne wylkadniki poteg a mianowicie 5 i 4
Mozesz jednak zrobic tak 27=3
3⇒(27)
5=(3
3)
5 teraz wzor na potegowanie poteg ze
(a
n)
m=a
n*m⇒(3
3)
5=3
15
Teraz 9=3
2⇒9
4=(3
2)
4 −tera z wzor na potegowanie poteg i mamy ze to sie rowna 3
8
wiec mamy tak 3
15*3
8=3
23 −teraz skorzystalismy ze wzoru na dodawanie wykadnikow poteg
bo mamy jednakowe podstawy czyli 3
Teraz zajmiemy sie licznikiem . Bedziemy chciekli skorzystac ze wzoru na dzielenie poteg
| | an | |
|
| =an−m. to znaczy ze licznik i mianownik musza miec takie same podstawy Wiec |
| | am | |
zapiszmy ze 81=3
4⇒81
6=(3
4)
6 a to ze wzoru na potegowanie poteg =3
24. Mamy licznik
| | 324 | |
=324 i mianownik 323 to piszemy |
| ze wzoru na dzielenie =324−23
|
| | 323 | |
=3
1=3 . teraz sciaga z ewzorow na potegowanie iprzed oczy i analizuj to co napisalem
16 paź 23:42