rozłóż na czynniki
on : Nie chodzilem na matme z powodu choroby teraz zakrecilem sie i nie wychodza mi zadania
W(x)=x6−x5−x2+x jeden przyklad
W(x)=x5+x3−x2−1 kolejny
Helppppppppppppppp
11 maj 12:44
Bogdan:
W(x) = x6 − x5 − x2 + x = x(x5 − x4 − x + 1) = x[x4(x − 1) − (x − 1)] =
= x(x − 1)(x4 − 1) = x(x − 1)(x2 − 1)(x2 + 1) = x(x − 1)(x − 1)(x + 1)(x2 + 1) =
= x(x − 1)2(x + 1)(x2 + 1)
W(x) = x5 + x3 − x2 − 1 = x3(x2 + 1) − (x2 + 1) = (x2 + 1)(x3 − 1) =
= (x2 + 1)(x − 1)(x2 + x + 1)
11 maj 13:08
on : Dzięki wielkie
11 maj 13:23