matematykaszkolna.pl
logika Sylwia: Sprawdź czy wyrażenie jest tautologią metodą nie wprost: mam problem z tym wyrażeniem: [~(p⇒q)]⇔(pv~g)] w~(p⇒q)]⇔(p v~g)=0 ⎧ w[~(p⇒q)]=1 ⎩ w(p v~g)=0 ⎧ w(p⇒q)=0 ⎜ w(p)0 ⎨ w(~q)=0 brak sprzeczności ⎩ w(q)=1 ⎧ w(p⇒q)=0 a ⎩ w(p)=1 w(q)=0) sprzeczność może mi ktoś to wyjaśnić
16 paź 19:58
ff: Trochę dziwnie jest to napisane emotka Rozumiem, że tautologia do sprawdzenia to: ~(p⇒q) ⇔ (p ∨ ~q) (i nie ma tam żadnego g) Metoda nie wprost, służy do sprawdzenia implikacji: założenie ⇒ własność Taka implikacja może być fałszywa (mieć wartościowość 0), tylko w jednym przypadku: gdy założenie(poprzednik) jest prawdziwe a własność(następnik implikacji) jest fałszywy więc sprawdzamy czy sytuacja taka może mieć miejsce. W podanym przykładzie jest równoważność − czyli dwie implikacje: ~(p⇒q) ⇒ (p ∨ ~q) (p ∨ ~q) ⇒ ~(p⇒q) zajmujemy się pierwszą: wymuszamy, aby poprzednik był prawdziwy, a następnik fałszywy:
w(~(p⇒q)) = 1  
w(p ∨ ~q) = 0  
w(p⇒q) = 0  
w(p ∨ ~q) = 0  
alternatywa (p ∨ ~q) jest fałszywa tylko dla jednych wartości p,q, (w(p)=0, w(~q)=0) czyli mamy:
w(p⇒q) = 0  

w(p) = 0

w(~q) = 0  
w(p⇒q) = 0  

w(p) = 0

w(q) = 1  
ale dla w(p)=0, w(q)=1 w(p⇒q) = 1, czyli mamy sprzeczność (równie dobrze można było powiedzieć, że implikacja (p⇒q) jest fałszywa tylko dla w(p)=1, w(q)=0 i też dojdziemy do sprzeczności)
16 paź 20:56
Sylwia: w odpowiedziach jest napisane że "brak sprzeczności" w[~(p⇒q)⇔(pV~q)]=0 w[~(p⇒q)]=1 w(pv~q)=0 w(p)=0 w(~q)=0 w(q)=1 w(p⇒q)=1 w[~(p⇒q)]=0 czyli brak sprzeczności a jak zaczniemy od w(p⇒q)=0 to w(p)=1 w(q)=0 w(~q)=1 więc w(pv~q)=1 więc jest sprzeczność dlaczego
16 paź 21:06
Sylwia:
16 paź 21:11
Sylwia: ?
16 paź 21:15
ff: możesz przepisać mi dokładną treść zadania − bo niestety niewiem już co jest dopisane przez Ciebie
16 paź 21:24