.
asdf: Witam
pT =
p0 * (1 − βΔT) [kg/m
3]
p0 = 960 kg/m
3
β = 5 * 10
−4deg
−1
ΔT = T
1 −(25 + 273)
T
1 = 299.8 [K]
Normalnie podstawić, nie trzeba nic zamieniać na jednostki, racja?
16 paź 19:41
asdf:
16 paź 19:45
asdf:
16 paź 20:03
Eta:
A chcesz nienormalnie?
16 paź 20:04
asdf: Czyli? Mam to na laboratorium, a ja jestem dosłownie zielony z fizyki. Próbuję to
zrozumieć, ale chce się dodatkowo upewnić
16 paź 20:07
asdf: pomoże ktoś?
16 paź 20:16
Eta:
A co chcesz? kg zamienić na stopnie? czy stopnie na m3?
16 paź 20:28
asdf: To jest pytanie, mam poprostu podać pT (gęstość cieczy) w jednostkach: [kg/m3] i mam właśnie
te dane. Dlatego powtórzę: mam zamienić coś na jednostki czy tak zostawić? i obliczyć?
p0 to dla 25oC (298K), a teraz liczę dla 26,8oC (299,8K). W "gotowcu" jest wniosek, że im
większa temperatura tym gęstość maleje. Czyli jeżeli pT (dlda 299,8K) wychodzi mi: 9,59, a
dla 25o(298K) jest równa 960, czyli dobrze mi wychodzi?
16 paź 20:32
asdf: poprawię końcówkę: czyli jeżeli pT (dlda 299,8K) wychodzi mi: 959, a
dla 25o(298K) jest równa 960, czyli dobrze mi wychodzi?
16 paź 20:34
asdf: 
dobrze robię?
16 paź 20:41
asdf: prosze o pomoc
16 paź 20:51
asdf:
16 paź 21:04
asdf: .
16 paź 21:13
Eta:
dobrze
16 paź 21:17
asdf: a pomożesz mi w jeszcze jednym? zaraz napiszę
16 paź 21:19
asdf: n = k * (p − pT) * tśr [N * s * m−2]
K = 1,224 * 10−6 N*m/kg
p = 8140±40kg/m3
pT = 959,136 kg/m3
tśr = 111,25
trzeba zmieniać jakieś jednostki?
16 paź 21:23
Eta:
Kochaniutki

ja nie jestem
fizykiem !
16 paź 21:23
asdf: i jak obliczyć p, skoro ma ±40? to poprostu ominąć?
16 paź 21:24
asdf: No ja też nie, ale muszę ten przedmiot zaliczyć....tak straszyli "jak matematyke przezyjesz to
reszte tez"..Z matmy jakos sobie radze, ale fizyka to dla mnie kosmos, NIC nie rozumiem
16 paź 21:25
Piotr:
meczu poki co nie ma, jak wytrwasz do wieczora to moze pojawi sie Gustlik.
16 paź 21:27
asdf: dobrze by było....kurde ja to dzisiaj chcialbym skonczyc, a jak zrobie obliczenia dla n to juz
reszta bedzie prosta...
16 paź 21:29
Krzysiek : Jesli dla wiekszej temperatury wychodzie CI mniejsza gestosc to jest dobrze
Zwroc jednak uwage na to ze ΔT =T2−T1 bo to jest roznica temperatur i od koncowej odejmujesz
poczatkowa nie odwrotnie tam piszesz ze masz obliczyc dla 25*C(298K) czyli to jest nasza
temp poczatkowa T1 a teraz licze dla 26,8*C (299,8K) to jest nasza temp T2 a swoim poscie
napisales ze T1=299,8 K .
Jednak ja tak sobie mysle ze jezeli TY masz wykazac to ze gestosc wraz ze wzrostem temperatury
maleje to Ty masz wykazac jaka jest gestosc w temp 25*(298K) ⇒ΔT=T2−T1 gdzie T2=25*C(298K)
a T1= 0*C(273K) i wtedy masz roznice tempΔT=25*c((25K) podstawiaz do wzoru i liczysz . To
samo jesli nasz obliczycz dla temperatury 26,8 *c(299,8K) to zeby roznica temp ΔT=26,8 *c to
od 26,8*Cmusisz odjac 0*C. albo Kelwiny. Teraz do wzoruΔT policzone i liczysz .
Cyba ze masz inne polecenie .
Czy trzeba cos zamieniac (jednostki −nie trzeba ) bo deg=1*C=1K wiec czy przyjmiesz skale temp
w *C czy K to nie ma znaczenia . Jesli CI to pomoglo to bardzo prosze
16 paź 22:12
asdf: dziękuje
16 paź 22:21
Krzysiek : Tam ten wzor gdzie masz to n= itd masz to miec w [N*s*m
−2]
wiec zobacz k masz wyrazone w [N*m/kg] natomiast (p−pT) bedzie wyrazone w [kg/m
3] a tsred
nie ma byc czasami w sekundach[s] bo to na moje oko jest czas i masz tak n= k*(p−pT)*tsred
| | N*m | | kg | |
[N*s*m−2] wiec to tak do wzoru podstawiam jednoski i mam |
| * |
| *s po |
| | kg | | m3 | |
skroceniu zostanie [N*s*m
−2] . Takie maja byc
Wobec tego trzeba cos zmieniac czy nie . Zawsze sobie podstawiaj jednostki do wzoru i patrz w
jakich masz miec wyrazone ,. jesli nie wychodza takie jakie maja byc to zamieniasz
16 paź 22:44
asdf: Bardzo Ci dziękuję za pomoc. Trochę posiedziałem nad tym zadaniem i doszedłem właśnie do tego
samego wniosku, skróciłem co można itd. Wyszło mi, że nie trzeba nic skracać. W excelu
zrobiłem sobie tabelkę, kilka formuł i wyszło tak, jak wyjść powinno. Jeszcze raz dziękuje
16 paź 23:08