ciagi
M.:

W układzie współrzednych zaznaczono 5 poczatkowych wyrazów nieskonczonego ciagu
arytmetycznego (an ).
a) Podaj trzeci wyraz tego ciagu.
b) Zapisz wzór na wyraz ogólny ciagu ( ) an .
czyli 3 wyraz ciagu to bedzie 1?
11 maj 11:59
BigMax: Hmmmm Ciężko tutaj cokolwiek odczytać. 3 kropka będzie 3 wyrazem ciągu a ogólny wzór ciągu
robisz tak że pierwsza kropa to a1 i wybierasz sobie kolejną kropę gdzie jej (x,y) = (n,
an) i podkładasz pod wzór na ogólny wyraz ciągu . Wg mnie tak to trzeba zrobić
11 maj 13:46
M.:

teraz lepiej?
11 maj 13:50
Squall: a
1=2 − z rysunku
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
an=a1+(n−1)r=2+(n−1)*(− |
| )=2− |
| n+ |
| =2 |
| − |
| n |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
a
3=1 − z rysunku
11 maj 13:59
M.: dziekuje

właśnie nie byłam pewna czy to tak
11 maj 14:04