wyłacz czynnik przed pierwiastek
ciocia jadzia : {32}
16 paź 19:40
Eta:
Nie widzę pierwiastka ?
16 paź 19:43
Eta:
A czy "ciocia " go widzi?
16 paź 19:43
Krzysiek : Ciociu Jadziu np tak √32= √4*8=√4*√8=2√8
lub tak √32=√16*2= √16*√2=4√2
17 paź 01:16
Gustlik: Najprostszy sposób: rozłożyć liczbę podpierwiastkową na czynniki, potem wyszukać takie same
czynniki i "pokompletować" po tyle takich samych czynników, ile wynosi stopień pierwiastka.
Przy pierwiastku kwadratowym kompletujemy w pary, przy sześciennym − kompletujemy po 3 takie
same czynniki, przy pierwiastku stopnia 4 − kompletujemy po 4 takie same czynniki itd. A
"nieskompletowane" czynniki mnożymy i "wsadzamy" pod pierwiastek, oczywiście tego samego
stopnia, co na początku.
Prosta zasada: jaki stopień pierwiastka, takie komplety.
Np.
√32:
32 | 2 ⇒ 2 → łączymy w pary, bo stopień pierwiastka = 2
16 | 2
8 | 2 ⇒ 2 → łączymy w pary, bo stopień pierwiastka = 2
4 | 2
2 | 2 ⇒ √2 → czynnik "nieskompletowany" wędruje pod pierwiastek
1 |
Teraz to mnozymy: √32=2*2*√2=4√2
Inny przykład:
40 | 2 ⇒ 2
20 | 2
10 | 2 ⇒ √2*5=√10 → czynniki "nieskompletowane" mnozymy i pod pierwiastek
5 | 5
1 |
√40=2*√10=2√10
3√32
32 | 2
16 | 2 ⇒ 2 − kompletujemy po 3 czynniki, bo stopień pierwiastka=3
8 | 2
4 | 2 ⇒ 3√2*2=3√4 nieskompletowane czynniki idą pod pierwiastek
2 | 2
1 |
3√32=2*3√4=23√4
17 paź 02:45