wiedząc, że
Black_Batty: witam , mam takie pewne zadanko, które wydaje mi się proste ale coś mi nie wychodzi a
mianowicie:
wiedząc, że sinα*cosα=13 oblicz sinα+cosα
16 paź 19:33
ICSP: podnieś drugie do kwadratu.
16 paź 19:36
Saizou : rozpatrz 2 przypadki
−dla sinα>0 i cosα>0 czyli dla α∊(0:90)
−dla sinα<0 i cosα<0 czyli dla α∊(180:270)
i skorzystaj np. z sin2α+cos2α=1
16 paź 19:37
Godzio:
sin2x + cos2x = 1 ⇒ (sinx + cosx)2 − 2sinxcosx = 1 ⇒ (sinx + cosx)2 = 1 − 2sinxcosx
sinx + cosx = √1 − 2sinxcosx lub sinx + cosx = − √1 − 2sinxcosx
16 paź 19:37
Saizou : a to bym się naliczył
16 paź 19:39
Black_Batty: Saizou zapomniałam dodać że w zadaniu mam α∊(o,90) więc jeden problem z głowy
16 paź 19:40