Funkcja
add: 

! Część całkowita liczby x oznaczona symbolem [x] to największa liczba całkowita nie
większa od liczby x. funkcja f jest określona wzorem f(x)= [x] +3. Podaj miejsca zerowe
funkcji f.
w ogóle jak będzie wyglądała taka tabelka

bo muszę narysować
16 paź 19:22
Eta:
[x]
[x] +3
miejsca zerowe x€ <−3, −2)
16 paź 19:41
louishowy58: Dana jest funkcja:
f(x) = [x] + 3,
gdzie [x] oznacza część całkowitą liczby x (czyli największą liczbę całkowitą mniejszą lub
równą x).
Szukamy miejsc zerowych, czyli takich wartości x, dla których:
f(x) = 0
Podstawiamy do wzoru:
[x] + 3 = 0
→ [x] = –3
To oznacza, że szukamy takich x, dla których część całkowita wynosi –3, czyli:
x ∈ [–3, –2)
Odpowiedź:
miejsca zerowe funkcji: x ∈ [–3, –2)
https://dinogamerun.io/
16 cze 09:45
stipulatecur: Find the zeros (miejsce zerowe) of the function 𝑓(𝑥), i.e., values of 𝑥 such that:
𝑓(𝑥) = 0
That means:
[𝑥]+3=0 ⇒ [𝑥] = −3
[⇒[x]=−3
So we need to find all 𝑥 such that the integer part of 𝑥 is −3.
🔸 Step−by−Step
We solve:
[𝑥]=−3
This is true when: −3≤x<−2
In interval notation: x∈[−3,−2)
So the zeros of f(x) are all x in the interval:
x∈[−3,−2)
Solve this math by tool:
https://geometryarrow.io
30 cze 05:05