yarruni: Aby rozwiązać ten problem, musimy wykorzystać właściwości ciągu arytmetycznego oraz odpowiednie
wzory na sumę wyrazów tego ciągu.
**Dane

*
− Pierwszy wyraz \( a
1 = 1 \)
− Różnica ciągu \( d = 5 \)
**Ogólny wzór na n−ty wyraz ciągu arytmetycznego

*
\[
a
n = a
1 + (n−1) \cdot d
\]
Podstawiając dane, otrzymujemy:
\[
a
n = 1 + (n−1) \cdot 5 = 1 + 5n − 5 = 5n − 4
\]
**Sumę n wyrazów ciągu arytmetycznego można obliczyć według wzoru

*
https://googlebaseball.io
\[
S
n = \frac{n}{2} \cdot (a
1 + a
n)
\]
Gdzie \( a
n \) to ostatni wyraz \( (n−ty) \) ciągu:
\[
S
n = \frac{n}{2} \cdot (1 + (5n − 4)) = \frac{n}{2} \cdot (5n − 3) = \frac{n(5n − 3)}{2}
\]
**Suma dwóch ostatnich wyrazów

*
Ostatnie dwa wyrazy ciągu można obliczyć jako:
− przedostatni wyraz: \( a
n−1 = 5(n−1) − 4 = 5n − 5 − 4 = 5n − 9 \)
− ostatni wyraz: \( a
n = 5n − 4 \)
Suma tych dwóch wyrazów:
\[
a
n−1 + a
n = (5n − 9) + (5n − 4) = 10n − 13
\]
**Warunek

*
Suma dwóch ostatnich wyrazów jest o 14 mniejsza od sumy wszystkich poprzednich wyrazów:
\[
10n − 13 = S
n − 14
\]
Podstawiamy wzór na \( S
n \):
\[
10n − 13 = \frac{n(5n − 3)}{2} − 14
\]
**Mnożymy przez 2, aby pozbyć się ułamka

*
\[
2(10n − 13) = n(5n − 3) − 28
\]
co daje:
\[
20n − 26 = 5n
2 − 3n − 28
\]
**Przekształcamy równanie

*
\[
5n
2 − 3n − 28 − 20n + 26 = 0
\]
co upraszcza się do:
\[
5n
2 − 23n − 2 = 0
\]
**Rozwiązujemy to równanie kwadratowe stosując wzory.**
Mamy:
\[
D = b
2 − 4ac = (−23)
2 − 4 \cdot 5 \cdot (−2) = 529 + 40 = 569
\]
**Obliczamy pierwiastki równania

*
\[
n = \frac{−b \pm \sqrt{D}}{2a} = \frac{23 \pm \sqrt{569}}{10}
\]
Obliczmy wartość \(\sqrt{569}\):
Przybliżona wartość \(\sqrt{569} \approx 23.8\) (dokładnie to \(23.811\)).
Podstawiamy:
\[
n
1 = \frac{23 + 23.8}{10} = \frac{46.8}{10} \approx 4.68
\]
\[
n
2 = \frac{23 − 23.8}{10} = \frac{−0.8}{10} = −0.08
\]
Ponieważ liczba wyrazów ciągu musi być liczbą całkowitą, przyjmujemy tylko:
**Przybliżamy do najbliższej dołu, bo n musi być całkowite

*
\[
n = 5
\]
Zatem ciąg arytmetyczny składa się z **5 wyrazów**.