| x2−3x | |
| x2−9 |
| 1 | ||
Sprawdź czy istnieje taka liczba x, dla której dane wyrażenie przyjmuje wartość | . | |
| 2 |
| x(x−3) | 1 | |||
Robię tak | − | =0 | ||
| (x−3)(x+3) | 2 |
| x | 1 | ||
− | =0 | ||
| x+3 | 2 |
| 2x | x+3 | ||
− | = | ||
| 2(x+3) | 2(x+3) |
| x+3 | 1 | ||
= | |||
| 2(x+3) | 2 |
| x2 − 3x | 1 | ||
= | |||
| x2 − 9 | 2 |
| x(x − 3) | 1 | ||
= | |||
| (x − 3)(x + 3) | 2 |
| x | 1 | ||
= | |||
| x + 3 | 2 |
| 1 | ||
mi tak wychodzi, odp: Nie istnieje taki argument, dla którego wartość wynosi | ||
| 2 |
| 2x | |
− U{x+3}{2(x+3) = 0 | |
| 2(x+3) |
| 2x − (x + 3) | |
= 0 | |
| 2(x+3) |
| a | b + c | a − (b + c) | a − b − c | ||||
− | = | = | |||||
| coś | coś | coś | coś |
| a − b + c | ||
a u Ciebie było: | ||
| coś |