komb
M.: Doświadczenie polega na jednokrotnym rzucie dwiema symetrycznymi, sześciennymi
kostkami do gry. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, Ŝe:
a) suma wyrzuconych oczek jest mniejsza od 7,
b) tylko na jednej kostce wypadła nieparzysta liczba oczek.
czy podpunkt a to 59?
a b 34 ?
11 maj 11:35
Koczer: Ω=36
A=(1,1),(1,2),(1,3),(1,4),(1,5)
(2,1),(2,2),(2,3),(2,4)
(3,1),(3,2),(3,3)
(4,1),(4,2)
(5,1)
A=16
11 maj 11:57
Koczer: B=(1,2),(1,4),(1,6)
(2,1),(2,3),(2,5)
(3,2),(3,4),(3,6)
(4,1),(4,3),(4,5)
(5,2),(5,4),(5,6)
(6,1),(6,3),(6,5)
B=18
11 maj 11:59
M.: czyli 7 sie nie wlicza tak? zawsze sie nad tym zastanawialam
11 maj 11:59
M.: osz krcze zle przeczytalam podpunkt b... faktycznie dziekuje bardzo
11 maj 12:01
Koczer: jezeli mniejsza to nie ale jezeli mniejsza badz rowna to wtedy tak... Latwo zapamietac... < ≤
11 maj 12:06
M.: mam podobny klopot przy ciagach...
11 maj 12:12
Bdbd: W podpunkcie A powinno być 15/36 i A= 15 nie 16
3 sty 19:15