Surjekcja, iniekcja czy bijekcja
Mateusz: Cze mam pytanie możecie odpowiedzieć które z tych funkcji to bijekcja, surjekcja czy iniekcja ?
a) y=x
3
b) y=x
4
c) y=sinx
d) y= cosx
e) y=tgx
i czy możecie wytłumaczyć czemu tak a nie inaczej
16 paź 18:49
Mateusz: help
16 paź 21:28
b.: domyślam się, że te funkcje działają z naturalnej dziedziny w R? (to istotne)
iniekcja = funkcja różnowartościowa
surjekcja = funkcja której zbiorem wartości jest cała przeciwdziedzina (czyli, jak zakładam, R)
bijekcja = iniekcja która jest surjekcją

no to np. a) jest bijekcją, a b) żadną z ww.
16 paź 22:07
asdf: bijekcją jest y = x ?
28 lut 23:44
xd: tak
2 sty 20:30