prosze o rozwiazanie, z gory dziekuje;:)
olga: W ostroslupie prawidlowym czworokatnym krawedz boczna ma dlugosc b i jest nachylona do
plaszczyzny podstawy pod katem α. Oblicz V i Ppc .
16 paź 18:38
olga: 
?
16 paź 18:58
Mila:

W ΔSOC:
H=bsinα
|OC|=bcosα
|AC|=2bcosα=d przekątna kwadratu
d=a
√2
a
√2=2bcosαa
a=√2b cosα
Ppodstawy=(√2b cosα)2=2b2cos2α
| | 1 | | 1 | |
h2+( |
| a)2=b2⇔h2=b2−( |
| √2bcosα)2 |
| | 2 | | 2 | |
oblicz h i wg wzorów licz V i P
c
16 paź 19:05
olga: dzieki

a mozesz tez to obliczyc?
16 paź 19:29