pochodne
jjj: jak wyznaczyć pochodną takiej funkcji:
f(x)= (1+x
2/1+x)
5
i takiej
f(x) = cos
3 4x

?
błagam o pomoc mam to na jutro
16 paź 18:36
Aga1.: f'(x)=[(cos4x)3]'=3(cos4x)2*(cos4x)'=
16 paź 18:46
jjj: oo dzięki dobra kobieto

a ten wyżej przykład da radę ?
16 paź 18:50
Eta:
| | 1+x2 | | 1+x2 | |
1/ f'(x) = 5*( |
| )4 *( |
| )' |
| | 1+x | | 1+x | |
| | 1+x2 | | 2x*(1+x)−(1+x2)*1 | |
gdzie: ( |
| )'= |
| |
| | 1+x | | (1+x)2 | |
f
'(x)=........... dokończ
16 paź 18:55
dep: wyszło cos takiego :
5* (1+x
2)
2/(1+x)
3 * (3x−1)
dobrze?

no teraz to ja zrozumiałam...
16 paź 19:01
dep: dziękuję
16 paź 19:01
dep: a jak jest z tymi z e
np. f(x)= e
do 2x
2−4x+5 w potedze

?
16 paź 19:03
Ingham: f(x) = e2x2 − 4x + 5
f'(x) = e2x2 − 4x + 5 * (2x2 − 4x + 5)' = e2x2 − 4x + 5 * (4x − 4) = 4e2x2 − 4x +
5(x − 1)
16 paź 19:06
dep: aaa.. fajnie dzięki

teraz mam taki podobny spróbuję zrobić sama i prześlę zaraz to co mi wyszło ok ?

f(x)= e do −3x+1 w potędze
16 paź 19:09
dep: f'(x)= −3 e (−3x+1)
−3x+1 w potędze
dobrze ?
16 paź 19:12
Grześ: Tak
16 paź 19:13
dep: a pochodna sin 2x to cos2x * (2x) ' tak ?
16 paź 19:13
dep: ooo to super

dzięki
16 paź 19:14
dep: a jak wyznaczyć pochodną w punkcie x=0
dla funcji
f(x)= 1/sinx

?
16 paź 19:15
16 paź 19:36