.
Letty: Dane są dwa okręgi :
K1 o równaniu x2 +y2 + 2y − 3 = 0 i K2 o równaniu x2 + y2 − 8x − 4y +19 = 0.
a) wyznacz współrzędne wektora równoległego do prostej przechodzącej przez środki danych
okręgów, o który nalezy przesunąć okrąg K2, aby okręgi K1 i okrąg przesunięty były styczne
wewnętrznie.
b) Napisz równanie okręgu o najmniejszym promieniu stycznego zewnętrznie do okręgów K1 i K2.
c) Napisz równanie stycznych do okręgu K1 w punktach jego przecięcia z prostą y = 0.
16 paź 18:34
Letty: S
1 = (0,−1) r
1 = 2 S
2 = (4,2) r
2 = 1 nie wiem czy dobrze obliczyłam te środki i
| | 3 | |
promienie. jeżeli tak to prosta przechodząca przez te środki ma równanie y = |
| x − 1 |
| | 4 | |
sprawdzi ktoś?
16 paź 18:46
Letty:
16 paź 20:30