Podaj dziedzine i przeciwdziedzinę.
Rolek: podaj dziedzinę i przeciwdziedzinę funkcji:
1.y=tgx
2.y=ctgx
3.y=cosx
4.y=sinx
16 paź 18:24
Krzysiek : Pewnie jak klilniesz z lewej strony w trygonometrie to bedzie wszystko napisane
Np. funkcja sinus Rozciaga sie po calosci po osi ox Tak? . dziedzine odczytujemy na osi Ox
wiec dziedzina funkcji bedzie caly zbior liczb rzeczywistych R .
Teraz przeciewdziedzina − odczytujemy ja na osi OY . ROzciaga sie od −1 do 1 . tak ? tak.
Wiec przeciwdziedzina bedzie przedzial <−1,1>
Reszte patrz na wykresy i tam co napisali
16 paź 18:40