nie chcę wyjść wynik ! POMOCY! Funkcje odwrotne
Anka: określi , które z poniższych funkcji mają funkcję odwrotne, znaleźć te funkcje odwrotne i
wyznaczyć ich naturalne dziedziny.
można prosić o dokładny zapis rozwiązania ?
wiem że należny skorzystać z aby wyznaczyć z tego 2x (a potem x) skorzystaj z własności
logarytmów c = log
ab ⇔ ac=b
ta druga to wykładnicza − odwrotna będzie logarytmiczna CZYLI TA SAMA WŁASNOŚĆ
a trzeci to bustronne pierwiastkowanie pierwiastkiem trzeciego stopnia.
ale mi nie wychodzi

y=ln2x
y=2
x2
y=(x−1)
3