wielomiany
ala: zad 1 niech w(n)=n(n+1)(n+2)( n+3)+1
a)wykaż że w(n)=(n(n+3)+1)2
b)oblicz
√7*8*9*10+1 oraz
√100*101*102*103+1
nie korzystają z kalkulatora
zad 2 uzasadnij że dla każdej liczby naturalnej n liczba
a)n4+2n3+n2 jest podzielna przez 4
b)n3−n jest podzielna przez 6
16 paź 17:48
wmboczek: Zad 1. a) Wzór skróconego mnożenie nawiasów b) korzystamy z postaci a)
Zad 2. a) n2(n+1)2 dwie kolejne liczby do kwadratu ⇒...
b) n(n−1)(n+1) trzy kolejne liczby ⇒ ...
16 paź 17:59
yep: a) n(n + 1)(n + 2)(n + 3) + 1 = (n(n + 3) + 1)2
P = n2(n + 3)2 + 2n(n + 3) + 1
P = n[n(n + 3)2 + 2(n + 3)] + 1
P = n[(n + 3)(n(n+3) + 2)] + 1
P = n[(n+3)(n2 + 3n + 2)] + 1
P = n(n+3)(n + 1)(n + 2) + 1 = L
nie wiem czy o to chodzilo, ale nic innego nie przychodzi mi do glowy
16 paź 18:00
yep: n4 + 2n3 + n2 = n2(n2 + 2n + 1) = n2(n + 1)2 = [n(n + 1)]2
jest to kwadrat 2 kolejnych liczb naturalnych, z ktorych jedna jest parzysta, więc w jej
rozkładzie występuje 2; podnosząc tę liczbę do kwadratu, podnosimy rownież tę 2, stąd liczba
na pewno jest podzielna przez 4
16 paź 18:11