mam do rozwiązania równania i nierówności i musze przedstawić ich interpretacje graficzną (lub
geometryczną − nie umiem rozczytać( . O ile rozwiązanie nie stanowiło problemu to
interpretacja tak. Proszę o pomoc
a) x2 − 49 = 0 ^
x = 7 v x=−7
b) 6x−x−4 < 4x * 3
5x−4 < 12x
5x−12x<4
−7x<4
| 4 | ||
x> | ||
| 7 |
| x | ||
e) | = −1
| |
| 4x−1 |
| 2 | ||
x= | ||
| 5 |
gdy Δ<0 to nierówność kwadratowa nie ma rozwiązań lub rozwiązaniem jest R.
Rysujemy parabolę i z rysunku widać,że funkcja nie przyjmuje wartości dodatnich ( i to jest
chyba interpretacja graficzna )
A Twoja odp. prawidłowa, ale nie tylko dlatego,że Δ<0
| 1 | ||
Wroc jeszcze do przykladu e . A co bedzie jakby x wyszedl | . DOstalbys dzielenie przez 0. | |
| 4 |
| 1 | ||
≠0⇒4x−1≠0⇒x≠ | i teraz jest git | |
| 4 |