.
asdf: Pomocy
Mam do wyjasnienia następujące definicje:
napiecie elektryczne
natezenie pradu stalego
Dodam, że ma być to swoimi słowami.
Napięcie elektryczne − jest to moc jaką trzeba użyć aby przemieścić wystarczającą ilość
ładunków elektrycznych z punktu A do punktu B?
16 paź 17:40
asdf:
16 paź 17:47
asdf:
16 paź 17:53
Maslanek: Natężenie prądu stałego to stała ilość ładunków przepływających przez dany odcinek w jednostce
czasu.
Jak wyjaśnić napięcie?
16 paź 17:57
Maslanek: Napięcie to różnica potencjałów w dwóch skrajnych punktach danego odcinka.
16 paź 17:58
AC:
a jak jest prąd zmienny to chyba nie jest stała?
16 paź 17:59
Maslanek: No nie jest stała

Nie może być stała jak sama nazwa wskazuje

.
Nawet przy prostowaniu prądu dalej będzie zmienna.
16 paź 18:00
MQ: Nie moc, tylko praca −− i to podzielona przez wartość przenoszonego ładunku.
16 paź 18:01
asdf: Czyli jeżeli gniazdko ma 230 V, podłączy się kablem do komputera to napięcie jest równe 230 V?
Bez żadnych oporników, zasilaczy itd. A jeżeli połączy się gniazdko 230V z jakąś baterią,
która ma 20 V to napięcie = 210 V tak? Czysto teoretycznie, a nie praktyczie (bo baterie by
chyba rozwaliło pod takim napięciem)
16 paź 18:02
MQ: Oczywiście to był komentarz do napięcia.
16 paź 18:02
AC:
Ale napisałeś "to stała ilość ładunków"
Według mnie natężenie prądu to ilość ładunku przepływająca przez przekrój przewodnika w
jednostce czasu.
16 paź 18:03
Maslanek: Tam jeszcze jest przymiotnik za natężeniem prądu
16 paź 18:03
asdf: odpowie ktos?
16 paź 18:05
Maslanek: Napięcie w gniazdku to napięcie skuteczne, czyli takie przy którym uzyskalibyśmy taką samą moc
w przypadku napięcia stałego.
| | U0 | |
Usk= |
| , gdzie U0 − amplituda. |
| | √2 | |
I napięcie w gniazdku nie jest stale, tylko zmienne

A rozpatrując połączenie z baterią, to popłynąłby jakiś prąd i wydaje mi się, że bateria
zachowywałaby się jak kondensator.
16 paź 18:05
asdf:

Punkt A posiada napięcie 30V, punkt B − 5V. czyli I = 25V tak?
16 paź 18:14
pigor: ... a ja wiem tylko tyle, że to za wysokie natężenie I zabija, gdy za.mały opór w
| | U | |
tym ułamku prawa Ohma |
| = I , a nie nawet bardzo wysokie napięcie U= I *R= const.  |
| | R | |
16 paź 18:16
asdf: a dobrze to mam z 18/;14?
16 paź 18:26
asdf:
16 paź 18:32
MQ: Prawie dobrze −− napięcie zazwyczaj oznacza się symbolem U.
16 paź 18:41