| cot(x) | ||
P = | = ... | |
| tan(x) + cot(x) |
| cos(x) | ||
cot(x) = | ||
| sin(x) |
| sin(x) | ||
tan(x) = | ||
| cos(x) |
| ||||||||||||||
... = | = | |||||||||||||
|
| ||||||||||||||
= | = | |||||||||||||
|
| cos(x) | cos(x)sin(x) | ||||||||||
= | = | * | = ... | |||||||||
| sin(x) | 1 |
| ctgα | ||
a) cos2α= | ⇒ rozszerzając stronę P przez tgα , czyli | |
| tgα+ctgα |
| ctgα*tgα | 1 | |||
P= | = | i rozszerzając teraz przez cos2α = | ||
| tg2α+ctgα*tgα | tg2α+1 |
| cos2α | cos2α | |||
= | = | = cos2α=L . ... | ||
| sin2α+cos2α | 1 |
| ctgα | tgα ctgα | 1 | ||||
b) L=tgα * | = | = | = | |||
| 1−sin2α | cos2α | cos2α |
| sin2α+cos2α | ||
= | = tg2α+1= P . ... ![]() | |
| cos2α |