Podobieństwo trójkątów
bąbel: | | 5 | |
Stosunek obwodów dwóch trójkątów równobocznych jest równy |
| , a długości boków tych |
| | 7 | |
trójkątów różnią się o 4 cm. Oblicz długości boków tych dwóch trójkątów.
16 paź 17:30
Maslanek: a − długość boku pierwszego trójkąta
k*a − długość boku drugiego
| L1 | | 3a | | 1 | | 5 | | 7 | |
| = |
| = |
| = |
| ⇒ k= |
| . |
| L2 | | 3a*k | | k | | 7 | | 5 | |
| | 2 | |
Wiemy też, że a=a*k−4 ⇒ a(1−k)=−4 ⇒ − |
| a=−4 ⇒ a=10. |
| | 5 | |
16 paź 17:34
Vinsona: 7x − 5x = 4
2x = 4 /:2
x = 2
7x = 14
5x = 10
Długość boków tych trójkątów to 14 cm i 10 cm.
16 paź 17:37
bąbel: Dziękuję! Jestem wdzięczna.
16 paź 19:01