Prawdopodobieństwa
Ms.Ocean: Mam takie zadanie
ZApytano 60 uczniów, jakiego uczą się języka obcego. Oblicz prawdopodobieństwo, że wśórd dwóch
losowo wybranych uczniów
a) jeden uczy się języka angielskiego, a drugi francuskiego
b) obaj uczą się języka francuskiego
j.ang i j.niem 35%
j. ang 20%
j. niem 15%
j. fran 30%
wiem trzeba obliczyc zdarzenie A do pierwszego podpunktu, i ono wynosi 18 ale nie wiem jak Ω
obliczyć
11 maj 10:44
joanna: myślę że żadnych cudów tu nie ma i zwykłą kombinacją to jest:
a)
| | | | | | | |
P(A)=( | * | )/ | =36/295 (o ile się nie pomyliłam) |
| | | | |
b)
11 maj 11:16
Ms.Ocean: w odpowiedziach jest ...
P(A) = 18/59 P(B)= 7/118
11 maj 11:26
joanna: pomyślę
11 maj 12:46
joanna: coś mi nie pasuje
wszystkie dane są ok
11 maj 13:19