Dowód współlinowości w płaszczyźnie euklidesowej.
Dave: Udowodnij, że w R2 następujące warunki są równoważne:
a) punkty P, Q, R są współliniowe;
b) istnieją liczby rzeczywiste α, β, γ takie, że
αP+βQ+γR=0
oraz α+β+γ=0 i (α,β,γ)≠(0,0,0)
Przyjmuję sobie: P=(p1,p2), Q=(q1,q2), R=(r1,r2)
buduję sobie macierz:
p1 p2 1
q1 q2 1
r1 r2 1
wychodzi mi: q1r2+r1p2+p1q2−q1p2−r1q2−p1r2=0
i co teraz? Dobrze zrobiłem, że zacząłem od budowy macierzy? Jak udowodnić krok po kroku
współliniowość punktów w R2 i jak udowodnić to drugie?
16 paź 17:29