caleczka
Karol: jak sie za to zabrac
calka
| | x2x−x−18 | |
∫ |
| |
| | (x−4)(x2−4x+6) | |
16 paź 17:15
Karol: tam w liczniku ma byc x2−x−18
16 paź 17:17
Karol:
16 paź 17:24
Mathew: Ja zawsze starałem się kombinować na wszelkie możliwe sposoby. Pierwszy który widzę to rozbić z
licznika na 3 całki i próbować z podstawianiem.
16 paź 17:24
pigor: ... rozłóż na sumę
| x2−x−18 | | A | | Bx+C | |
| = |
| + |
| = ... gdzie A,B,C=? |
| {x−4}(x2−4x+6) | | x−4 | | x2−4x+6 | |
a wtedy masz całki elementarne (tablicowe)
| | A | | Bx+C | |
= ∫ |
| dx + ∫ |
| dx= .. |
| | x−4 | | (x−2)2+√22 | |
16 paź 17:25
Karol: wydaje mi sie to bardzo montonne, a z podstawieniem Ax2+bx+c mozna?
16 paź 17:27
Karol: wlasnie pigor o to mi chodzilo, tylko nie wiem, dlaczego wlasnie tak mozna to rozbic i w jaich
przypadkach, dzieki
16 paź 17:28
Karol: x2−x−18=Ax2−4Ax+6A+Bx2−4Bx+Cx−4C
czyli
1=A+B
−1=−4A−4B+C
−18=6A−4C
moze ktos to zweryfikowac?
16 paź 17:39
Karol: odswiezam
16 paź 17:50
Aga1.: Nie znalazłam błędu.
16 paź 17:56