zdanie z fizyki
Ania: Do ciała o masie m = 1 kg leżącego na poziomym stole przyłożono siłę F = 0,1 N. Czy ciało
będzie się poruszało i w którym kierunku jeśli wiadomo, że współczynnik tarcia pomiędzy ciałem
i stołem wynosi f = 0,5
+rysunek
16 paź 17:10
Maslanek: Zakładając, że siłę przyłożono poziomo to byłoby to tak:
F=0,1N
Na ciało działa siła tarcia skierowana przeciwnie do prędkości (do kierunku ruchu ciała)
Tmax=FN*u=mg*u=0,5mg=5N.
Tmax>F, więc ciało nie porusza się
16 paź 17:28
Kpt. Sanders:

F = 0.1N
f = 0.5
m = 1kg
F = m*a
16 paź 17:35
Maslanek: No chyba nie ^^
16 paź 17:38
AC:
Maślanek nie "chyba nie", tylko na pewno nie.
16 paź 17:40