podane liczby przedstawić w Postaci algebraicznej
Toomus: Proszę o pomoc w rozwiązaniu przykładowych zadań.
1) 2(cos0+isin0)
2) √2(cos19π4+isin19π4)
16 paź 16:38
Kpt. Sanders:
a)
cos(0
o) = a
sin(0
o) = b
2(a + ib) = 2a + i2b
b)
| | 19π | | 11π | | 11π | | 3π | | 3π | |
cos( |
| ) = cos(2π + |
| ) = cos( |
| ) = cos(2π + |
| ) = cos( |
| ) = |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | π | | π | | √2 | |
= cos(π − |
| ) = sin( |
| ) = sin(45o) = |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
| | 19π | | π | | √2 | |
sin( |
| ) = cos( |
| ) = |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
16 paź 17:52
Toomus: Jest na to jakiś wzór wg którego należy sie trzymać?
Niebardzo rozumiem przebieg tego przekształcenia.
16 paź 18:11
Aga1.: Są np.
cos(α+k*2π)=cosα, k∊C
| | 19 | | 3 | | 3 | | 3 | |
cos( |
| π)=cos(4 |
| π)=cos( |
| π+2*2π)=cos( |
| π)= |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
A dalej już wiesz?
16 paź 18:18
Toomus: Niestety nie bardzo
16 paź 18:26