Funkce odwrotne ;) z góry wielkie dzięki
pukk ;): określi , które z poniższych funkcji mają funkcję odwrotne, znaleźć te funkcje odwrotne i
wyznaczyć ich naturalne dziedziny.
y=ln2x
y=2 x2
y=(x−1)3
16 paź 16:34
loitzl9006:
ln2x to funkcja logarytmiczna czyli ma funkcję odwrotną − aby wyznaczyć z tego 2x (a potem x)
skorzystaj z własności logarytmów
c = logab ⇔ ac=b
ta druga to wykładnicza − odwrotna będzie logarytmiczna − wykorzystaj tę samą własność co
powyżej
ta trzecia to praktycznie to samo co x3. tylko że przesunięte o wektor [1;0]. Obustronne
pierwiastkowanie pierwiastkiem trzeciego stopnia.
Pozdro
16 paź 16:39