rach.prawdopodobieństwa
gogo: W pudełku znajdują się dwa losy wygrywające i trzy losy puste.
Losujemy dwa razy po jednym losie bez zwrotu.Oblicz pr−o, że
otrzymamy co najmniej jeden los wygrywający.
11 maj 08:58
Darek: a masz odpowiedz
11 maj 09:13
gogo: Gdybym miał to bym się nie pytał.
11 maj 09:58
11 maj 10:16
11 maj 10:16
Koczer: A'−nie otrzymamy ani jednego losu wygrywającego
11 maj 10:17
Koczer: A'=3 racja
11 maj 10:19
Bogdan:
Dzień dobry.
LOSY PEŁNE LOSY PUSTE | RAZEM
2 3 | 5
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−|−−−−−−−−−−−−
A: 2 0 |
lub | 2
1 1 |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−|
A': 0 2 |
| | (22)*(30) + (21)*(31) | | 1*1 + 2*3 | | 7 | |
P(A) = |
| = |
| = |
| |
| | (52) | | 10 | | 10 | |
albo
| | (20)*(32) | | 1*3 | | 7 | |
P(A) = 1 − P(A') = 1 − |
| = 1 − |
| = |
| |
| | (52) | | 10 | | 10 | |
11 maj 10:26
gogo: mam wątpliwości co do uzyskanych rozwiązań w forum.
losowanie odbywa się bez zwracania losów.
Według mnie są dwie możliwości:
(wygrana,wygrana) , (wygrana,pusty)
p(A) = (2/5)*(1/4) + (2/5)*(3/4) = 1/10 + 3/10 = 2/5 = 0.4
gdzie prawda?
11 maj 10:41
Darek: tak, ale mozesz tez miec (pusty,wygrana)

(pusty,wygrana) = (wygrana,pusty)
wiec (wygrana,pusty) ktore jest 3/10 mnozysz przez 2
i masz 1/10+ 2 * 3/10 = 0,7
11 maj 10:43
gogo: gogo do Darek
Stokrrotne dzi
11 maj 11:21