Rozwiąz poniższe równania
Kasiek: Rozwiąż poniższe równania. Czy równania określone w takiej samej dziedzinie są równoważne?
3x(x+2)=0
Proszę pomóżcie
16 paź 16:27
Mati_gg9225535: 1 rownanie mnożysz na krzyż
2 równanie wyliczasz miejsca zerowe ( widać że x=0 v x=−2)
3 ustalasz dziedzine i zauwazasz ze to równanie jest równe zero tylko gdy licznik jest równy
zero wiec x
2−4=0 rozkłądasz wg wzoru skróconego mnozenia i podajesz wynik
16 paź 16:46
Rodney: w 3 przykladzie nie zapomnij o dziedzinie
16 paź 16:49
pigor: ....

np. tak :
| | x2−4 | | (x−2)(x+2) | |
3) |
| = 0 i x−2≠0 ⇔ |
| = 0 i x≠2 ⇔ x+2=0 ⇔x= −2. |
| | x−2 | | x−2 | |
16 paź 17:11
lol:
8 paź 17:18
lni:
8 paź 17:20
sefsef:

⊂γ⊂∑∫
15 paź 18:07