Oblicz objętość graniastosłupa i pole powierzchni
Zabkaka: 1) Podstawą graniastosłupa prostego jest romb. Krótsza przekątna ma długość 12 i tworzy z
krawędzią podstawy kąt 60 stopni. Kąt między krótszą przekątną rombu i krótszą przekątną
graniastosłupa ma miarę 30 stopni. Oblicz objętość graniastosłupa.
2) Oblicz pole powierzchni graniastosłupa prawidłowego trójkątnego w którym przekątna ściany
bocznej ma długość 6 i tworzy z sąsiednią ścianą boczną kąt α.
3) Pole powierzchni bocznej graniastosłupa prawidłowego trójkątnego jest równe 108cm2.
Przekątna jego ściany bocznej jest dwa razy dłuższa od krawędzi podstawy. Oblicz objętość tego
graniastosłupa.
16 paź 16:04
dero2005:

f = 12
a = f = 12
h = 4
√3
| | √3 | |
Pp = a2sin60o = 122* |
| = 72√3
|
| | 2 | |
V = P
p*h = 864 cm
3
16 paź 19:45
dero2005:

s = 6
a
2 = s
2 + s
2 − 2s*s*cos α = 2s
2 − 2s
2cos α = 2*6
2 − 2*6
2cos α = 72(1−cosα)
a = 6
√2√1−cosα
h =
√s2 − a2 = 36(2cosα − 1)
16 paź 20:11