matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz cos
ann:
oblicz cos wiedzac ze tgx= − 1/3 oraz x ∊(3/2pi, 2pi)
16 paź 15:46
loitzl9006:
Z danych wiadomo, że sin x jest ujemny (bo x jest w IV ćwiartce), wiemy też, że cosinus w IV ćwiartce jest dodatni także cos x > 0, a także
sin x
−1
=
cos x
3
3sin x = −cos x (po pomnożeniu "na krzyż")
−cos x
sin x =
3
sin
2
x+cos
2
x=1
cos
2
x
+cos
2
x=1
9
10
9
cos
2
x = 1 /*
9
10
9
cos
2
x =
10
3
cos x =
√
10
16 paź 16:08
ann:
dziekuje bnardzo
16 paź 16:16